Efeito do manejo da desfolha no desempenho agronômico da videira Chardonnay em região de elevada altitude de Santa Catarina

Autores

DOI:

https://doi.org/10.21674/2448-0479.71.74-81

Palavras-chave:

Desfolha precoce, Poda verde, Viticultura, Vitis vinifera L

Resumo

Teve-se como objetivo do trabalho comparar diferentes épocas de desfolha e o seu efeito nas características químicas e físicas dos cachos da variedade Chardonnay em região de elevada altitude de Santa Catarina. O presente estudo foi realizado nas safras 2018 e 2019, em um vinhedo comercial, situado no munícipio de São Joaquim – Santa Catarina.  Foi utilizado vinhedo da variedade Chardonnay enxertada sobre ‘Paulsen 1103’. Os tratamentos consistiram na realização da desfolha, expondo a região dos cachos em cinco diferentes estágios fenológicos: plena florada, baga chumbinho, baga ervilha, virada de cor e plantas sem desfolha (testemunha). Avaliou-se índices produtivos, arquitetura de cacho e maturação tecnológica. As variáveis foram submetidas à análise de variância (ANOVA) e quando detectados efeitos de tratamento, procedeu-se o teste de comparação de médias pelo Teste Scott Knott a 5% de probabilidade de erro. A realização do manejo da desfolha da videira ‘Chardonnay’ não influenciou variáveis relacionadas a arquitetura de cachos (massa de cacho, comprimento de cachos e número de bagas). No entanto, quando realizada após o estádio fenológico baga chumbinho propicia aumento do índice de compactação. Os resultados obtidos no presente trabalho demonstram que o manejo da desfolha aumentam os índices produtivos (produção por planta e produtividade) e melhora da maturação tecnológica da videira (sólidos solúveis), sendo recomendado sua realização até o estádio fenológico virada de cor.

Palavras-chave: Desfolha precoce. Poda verde. Viticultura. Vitis vinifera L.

Abstract

Effect leaf removal management on agronomic performance of the Chardonnay grapevine in the high-altitude region of Santa Catarina State

The objective of the work was to compare different timing of leaf removal management and their effect on the chemical and physical characteristics of the Chardonnay grapevine in a high-altitude region of Santa Catarina State. This study was carried out in the 2018 and 2019 vintages, in a commercial vineyard, located in the municipality of São Joaquim - Santa Catarina State. Vineyard of the Chardonnay grapevine grafted on ‘Paulsen 1103’ was used. The treatments consisted of leaf removal, exposing the clusters region in five different phenological stages: full bloom, buckshot berries, pea-sized berries, veraison and plants without leaf removal (control). Productive indexes, bunch architecture and technological maturation were evaluated. The variables were subjected to analysis of variance (ANOVA) and when treatment effects were detected, the test of comparison of means was carried out using the Scott Knott Test at 5% probability of error. The leaf removal management of the 'Chardonnay' grapevine did not influence variables related to the cluster architecture (cluster mass, cluster length and number of berries), however, when carried out after the phenological stage buckshot berries provides an increase in the compaction index. The results obtained in the present work demonstrate that the defoliation management increases the productive indexes (production per plant and productivity) and improves the technological maturation of the grapevine (soluble solids), being recommended its realization until the phenological stage veraison.

Key words: Early leaf removal. Summer pruning. Viticulture. Vitis vinifera L.

Resumen

Efecto de la gestión de la defoliación en el rendimiento agronómico del vino  Chardonnay en una región de gran altitud de Santa Catarina

Tuviese como objetivo del trabajo comparar diferentes períodos de defoliación y su efecto sobre las características químicas y físicas de los grupos de Chardonnay en una región de gran altitud de Santa Catarina. Este estudio se realizó en las cosechas de 2018 y 2019, en un viñedo comercial, ubicado en el municipio de São Joaquim - Santa Catarina. Se utilizó viñedo de la variedad Chardonnay injertada en "Paulsen 1103". Los tratamientos consistieron en la defoliación, exponiendo la región de los racimos en cinco etapas fenológicas diferentes: floración completa, baya de pellets, guisante, cambio de color y plantas sin defoliación (control). Se evaluaron los índices productivos, la arquitectura del grupo y la maduración tecnológica. Las variables se sometieron a análisis de varianza (ANOVA) y cuando se detectaron los efectos del tratamiento, se realizó la prueba de comparación de medias utilizando la prueba de Scott Knott con un 5% de probabilidad de error. Sin embargo, el manejo de la defoliación de la uva 'Chardonnay' no influyó en las variables relacionadas con la arquitectura del racimo (masa del racimo, longitud del racimo y número de bayas), cuando se realiza después de la etapa fenológica, el granulado de bayas proporciona un aumento en el índice de compactación. Los resultados obtenidos en el presente trabajo demuestran que el manejo de la defoliación aumenta los índices productivos (producción por planta y productividad) y mejora la maduración tecnológica del vino (sólidos solubles), recomendándose su realización hasta el envero de la etapa fenológica.

Palabras clave: Defoliación temprana. Poda verde. Viticultura. Vitis vinifera L.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Douglas André Wurz, Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC)

http://lattes.cnpq.br/5755190100264780

Deivid Silva de Souza, Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC)

http://lattes.cnpq.br/8634467952149466

Adrielen Tamiris Canossa, Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC)

http://lattes.cnpq.br/1502074028600092

Juliana Reinehr, Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC)

http://lattes.cnpq.br/8407840409432638

Leo Rufato, Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC)

http://lattes.cnpq.br/2926951390021904

Referências

BAILLOD, M.; BAGGIOLINI, M. Les stades repères de la vigne. Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, v. 25, p. 7-9, 1993.

DIAGO, M.; VILANOVA, M.; TARDAGUILA, J. Effects of Timing of Manual and Mechanical Early Defoliation on the Aroma of Vitis vinifera L. Tempranillo Wine. American Journal of Enology and Viticulture, v. 610 n. 3, p. 382-391, 2010.

DIAGO, M.P.; AYESTARÁN, Z.N.; GARRIDO, A.; TARDAGUILA, J. Phenolic composition of Tempranillo wines following early defoliation of the vines. Journal Science Food Agriculture, v. 92, n. 4, p. 925-934, 2012.

GATTI, M.; BERNIZZONI, F.; CIVARDI, S.; PONI, S. Effects of Cluster Thinning and Preflowering Leaf Removal on Growth and Grape Composition in cv. Sangiovese. American Journal of Enology and Viticulture, v. 63, n. 3, p. 325-332, 2012.

INTRIERI, C.; FILIPPETTI, I.; ALLEGRO, G.; CENTINARI, M.; PONI, S. Early defoliation (hand vs mechanical) for improved crop control and grape composition in Sangiovese (Vitis vinifera L.). Australian Journal Grape and Wine Research, v. 14, n. 1, p.25-32, 2008.

INTRIGLIOLO, D.S.; LLACER, E.; REVERT, J.; ESTEVE, M.D.; CLIMENT, M.D.; PALAU, D.; GÓMEZ, I. Early defoliation reduces cluster compactness and improves grape composition in Mandó, an autochthonous cultivar of Vitis vinifera from southeastern Spain. Scientia Horticulturae, v. 167, p. 71-75, 2014.

IVANISEVIC, D.; KALAJDZIC, M.; DRENJANCEVIC, M.; PUSKAS, V.; KORAC, N. The impact of cluster thinning and leaf removal timing on the grape quality and concentration of monomeric anthocyanins in Cabernet-Sauvignon and Probus (Vitis vinifera L.) wines. OENO One, v. 54, n. 1, p. 63-74, 2020.

JOGAIAH, S.; OULKAR, D.P.; VIJAPURE, A.N.; MASKE, S.R.; SHARMA, A.K.; SOMKUVAR, R.G. Influence of canopy management practices on fruit composition of wine grape cultivars grown in semi-arid tropical region of India. African Journal of Agricultural Research, v. 8, n. 26, p. 3462-3472, 2013.

LOHITNAVY, N.; BASTIAN, S.; COLLINS, C. Early leaf removal increases flower abscission in Vitis vinifera Semillon. Vitis, v. 49, n. 2, p. 51–53, 2010.

MALINOVSKI, L.I.; BRIGHENTI, A.F.; BORGHEZAN, M.; GUERRA, M.P.; SILVA, A.L.; PORRO, D.; STEFANINI, M.; VIEIRA, H.J. Viticultural performance of Italian grapevines in high altitude regions of Santa Catarina State, Brazil. Acta Horticulturae, v. 1115, p. 203-210, 2016.

MIELE, A.; MANDELLI, F. Manejo do dossel vegetative e seu efeito nos componentes de produção da videira Merlot. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 34. n. 4, p. 964-973, 2012.

MOLITOR, D.; BEHR, M.; FISCHER, S.; HOFFMANN, L.; EVERS, D. Timing of cluster-zone leaf removal and its impact on canopy morphology, cluster architecture and bunch rot susceptibility of grapes. J. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, v. 45, n. 3, p. 149-159, 2011.

MOLITOR, D.; BEHR, M.; HOFFMANN, L.; EVERS, D. Impact of grape cluster division on cluster morphology and bunch rot epidemic. American Journal of Enology and Viticulture, v. 63, n. 4, p. 508-514, 2012.

MOSSETTI, D.; HERRERA, J.C.; SABBATINI, P.; GREEN, A.; ALBERTI, G.; PETERLUNGER, E.; LISJAK, K.; CATELLARIN, S.D. Impact of leaf removal after berry set on fruit composition and bunch rot in 'Sauvignon blanc'. Vitis, v. 55, n. 2, p. 57-64, 2016.

OIV – Office International de la Vigne et du Vin. Recueil des Méthodes Internationales d’Analyse des Vins et des Moûts. Office International de la Vigne et du Vin: Paris, 2012.

PONI, S.F.; CASALINI, L.; BERNIZZONI, F.; CIVARDI, S.; INTRIERI, C. Effects of early defoliation on shoot photosynthesis, yield components, and grape composition. American Journal of Enology and Viticulture, v. 57, n. 4, p. 397-407, 2006.

PONI, S.; BERNIZZONI, F.; CIVARDI, S.; LIBELLI, N. Effects of pre-bloom leaf removal on growth of berry tissues and must composition in two red Vitis vinifera L. cultivars. Australian Journal Grape Wine Research, v. 15, n. 2, p. 185-193, 2009.

RISCO, D.; PÉREZ, D.; YEVES, A.; CASTEL, J.R.; INTRIGLIOLO, D.S. Early defoliation in a temperate warm and semi-arid Tempranillo vineyard: vine performance and grape composition. Australian Journal Grape Wine Research, v. 20, n. 1, p. 111-122, 2014.

RISTIC, R.; DOWNEY, M.O.; ILAND, P.G.; BINDON, K.; FRANCIS, I.L.; HERDERICH, M.; ROBINSON, S.P. Exclusion of sunlight from Shiraz grapes alters wine colour, tannins and sensory properties. Australian Journal Grape Wine Research, v. 13, n. 2, p. 53-65, 2007.

SANTOS, H. G.; JACOMINE, P. K.; ANJOS, L. H.; OLIVEIRA, V. A.; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A.; ARAUJO FILHO, J. C.; OLIVEIRA, J. B.; CUNHA, T. J.; Sistema Brasileira de Classificação do Solo, 5 ed., rev. e ampl. – Brasília: DF Embrapa, 356p., 2018.

SCHEINER, J.; SACKS, G.; PAN, B.; ENNAHLI, S.; TARLTON, L.; WISE, A.; LERCH, S.D.; VANDEN HEUVEL, J.E. Impact of severity and timing of basal leaf removal on 3-isobutyl-2-methoxypyrazine concentrations in red winegrapes. American Journal of Enology and Viticulture, v. 61, n. 3, p. 358-364, 2010.

SILVILOTTI, P.; HERRERA, J.C.; LISJAK, K.; HESNIK, H.B.; SABBATINI, P.; PETERLUNGER, E.; CASTELLARIN, S.D.; Impact of Leaf Removal, Applied Before and After Flowering, on Anthocyanin, Tannin, and Methoxypyrazine Concentrations in ‘Merlot’ (Vitis vinifera L.) Grapes and Wines. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 64, n. 22, p. 4487-4496, 2016.

TARDAGUILA, J.; TODA, F.M.; PONI, S.; DIAGO, M.P. Impact of early removal on yield and fruit and wine composition of Vitis vinifera L. Graciano and Carignan. American Journal of Enology and Viticulture, v. 61, n. 3, p. 372-381, 2010.

TELLO, J.; IBÁÑEZ, J. Evaluation of indexes for the quantitative and objective estimation of grapevine buvnch compactness. Vitis, v. 53, n. 1, p. 9–16, 2014.

TONIETTO, J.; CARBONNEAU, A. A multicriteria climatic classification system for grape-growing regions worlwide. Agricultural and Forest Meteorology, v. 124, p. 81-97, 2004.

WURZ, D.A.; BEM, B.P.; ALLEBRANDT, R.; BONIN, B.; DALMOLIN, L.G.; CANOSSA, A.T.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A.A. New wine-growing regions of Brazil and their importance in the evolution of Brazilian wine. BIO Web of Conferences, v. 9, p. 1-4, 2017a.

WÜRZ, D.A.; BRIGHENTI, A.F.; ALLEBRANDT, R.; MARCON FILHO, J.L.; BEM, B.P.; ARAÚJO FILHO, J.V.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A.A. Desfolha precoce como estratégia de controle da podridão de Botrytis cinerea na videira Cabernet Sauvignon em regiões de altitude. Summa Phytopathologica, v. 43, n. 2, p. 111-117, 2017b.

WURZ, D.A.; BRIGHENTI, A.F.; MARCON FILHO, J.L.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B.P.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A.A. Agronomic performance of ‘Cabernet Sauvignon’ with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 52, n.10, p. 869-876, 2017c.

WURZ, D.A.; ALLEBRANDT, R.; MARCON FILHO, J.L.; BEM, B.P.; BRIGHENTI, A.F.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A.A. Época de desfolha e sua influência no desempenho vitícola da uva ‘Sauvignon Blanc’ em região de elevada altitude. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 17, n. 1, p. 91-99, 2018.

WÜRZ, D.A.; RUFATO, L.; BOGO, A.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B.P.; MARCON FILHO, J.L.; BRIGHENTI, A.F.; BONIN, B.F. Effects of leaf removal on grape cluster architecture and control of Botrytis bunch rot in Sauvignon Blanc grapevines in Southern Brazil. Crop Protection, v. 131, p. e-105079, 2020.

Downloads

Publicado

2021-04-26

Como Citar

Würz, D. A., de Souza, D. S., Canossa, A. T., Reinehr, J., & Rufato, L. (2021). Efeito do manejo da desfolha no desempenho agronômico da videira Chardonnay em região de elevada altitude de Santa Catarina. Revista Eletrônica Científica Da UERGS , 7(1), 74–81. https://doi.org/10.21674/2448-0479.71.74-81

Edição

Seção

ARTIGOS INÉDITOS