Respostas a aplicação de concentrações de prohexadione cálcio em amora-preta (Rubus spp.) cv. Tupy
DOI:
https://doi.org/10.21674/2448-0479.62.137-143Keywords:
Reguladores de crescimento. Produção extemporânea. Qualidade físico-química.Abstract
The objective of this work was to evaluate the effects of the application of different prohexadione calcium concentrations on the extension of the harvest period and on the physicochemical attributes of blackberry fruits of the cultivar Tupy. The treatments consisted of four concentrations of prohexadione calcium (PCa) (100; 200; 400; 800 mg.L-1), as well as a control treatment without application. Were evaluated: days after application (DAP), average fruit mass, soluble solids, titratable acidity and color: luminosity (L *), hue angle (ºHue), chromaticity (C *). The PCa extends the harvest period of blackberry fruits due to the increase of applied concentrations, high doses of PCa decrease the average fruit mass and increase the soluble solids content. As for the color parameters, the fruits tend to red (ºHue), with increased of luminosity (L *) and color intensity (C *) values.
Downloads
References
ANTUNES, L. E. C.; RASSEIRA, M. C. B. Aspectos técnicos da cultura da amora-preta. Pelotas: Embrapa-CPACT, 2004. 54p. (Embrapa, documentos 122). Disponível em: https://www.embrapa.br/ en/clima-temperado/busca-de-publicacoes//publicacao/744812/aspectos-tecnicos-da-cultura-da-amora-preta. Acesso em: 16 jun. 2019.
ANTUNES, L. E. C.; TREVISAN, R.; GONÇALVES, E. D.; FRANZON, R. C. Produção extemporânea de amora-preta. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 28, n. 3, p. 430-434, 2006.
ANTUNES, L. E. C.; PEREIRA, I. S.; PICOLOTTO, L.; VIGNOLO, G. K.; GONÇALVES, M. A. Produção de amoreira-preta no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 36, n. 1, p. 100-111, 2014.
ATAY, A. N.; KOYONCU, F. Impact of repeated yearly applications of prohexadione-calcium on vegetative and reproductive Growth of ‘golden delicious’/m.9 apple trees. Journal of Horticultural Research, Skierniewice, vol. 25, n. 1, p. 47–54, 2017.
BALBONTÍN, C.; EASTMAN, C. G.; VERGARA, M.; HERRERA, R.; LEÓN, M. A. M. Treatment with 1-MCP and the role of ethylene in aroma development of mountain papaya fruit. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 43, n. 1, p. 67-77, 2007.
CAMPAGNOLO, M. A.; PIO, R. Produção da amoreira-preta ‘Tupy’ sob diferentes épocas de poda. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 2, 2012.
CLARK, J. R.; FINN, C. E. Cultura da amora-preta no mundo. Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, v.36, n.1, pp.46-57, 2014.
EINHORN, T. C.; PASA, M. S.; TURNER, J. ‘D’Anjou’ Pear Shoot Growth and Return Bloom, but Not Fruit Size, Are Reduced by Prohexadione-Calcium. HortScience, [Alexandria], v. 49, n. 2, p.180-187, fev. 2014.
FERREIRA, Daniel Furtado. Sisvar: a Guide for its Bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 38, n. 2, 2014.
FERREIRA, D. S.; ROSSO, V. V. de; MERCADANTE, A. Z. Compostos bioativos presentes em amora-preta (Rubus spp.). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 3, p. 664-674, Sept. 2010.
HAWERROTH, F. J.; PETRI, J. L.; FACHINELLO, J. C.; HERTER, F. G.; PREZOTTO, M. E.; HASS, L. B.; PRETTO, A. Redução da poda hibernal e aumento da produção de pereiras 'Hosui' pelo uso de prohexadiona cálcio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 47, n. 7, p. 939-947, jul. 2012.
HIRSCH, G. E.; FACCO, E. M. P.; RODRIGUES, D. B.; VIZZOTO, M.; EMANUELLI, T. Caracterização físico-química de variedades de amora-preta da região sul do Brasil. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 5, 2012.
LO GIUDICE, D.; WOLF, T. K.; ZOECKLEIN, B. W. Effects of prohexadione-calcium on grape yield components and fruit and wine composition. American Journal of Enology and Viticulture. v. 55, n. 1, p. 73−83, 2004.
MEDJDOUB, R.; VAL, J.; BLANCO, A. Prohexadione‑Ca inhibits vegetative growth of ‘Smoothee Golden Delicious’ apple trees. Scientia Horticulturae, [Amsterdam], v. 101, n. 3, p. 243‑253, 2004.
OZBAY, N; ERGUN, N. Prohexadione calcium on the growth and quality of eggplant seedlings. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasília, v. 50, n. 10, p.932-938, out. 2015.
RADEMACHER, W. Growth retardants: effects on gibberellin biosynthesis and other metabolic pathways. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, Palo Alto, v. 51, n. 1, p. 501-531, 2000.
RADEMACHER, W. Prohexadione-ca and trinexapac-ethyl: similarities in structure but differences in biological action. Acta Horticulturae, v. 1042, p. 33-41, jul. 2014.
RADEMACHER, W.; SPINELLI, F.; COSTA, G. Prohexadione-Ca: Modes of action of a multifunctional plant bioregulator for fruit trees. Acta Horticulturae, v. 727, p. 97-106, 2006.
RUFATTO, L.; BRIGHENTI, A. F.; MACEDO, T. A.; BEM, B. P.; ALLEBRANDT, R.; SOUZA, D. S.; BRUNA, D. D., MACRON FILHO, J. L. Effects of prohexadione-calcium on yield components and fruit composition of cabernet sauvignon in southern Brazil. In: WORLD CONGRESS OF VINE AND WINE. 37., 2014. Anais... Argentina, 2014.
SEGANTINI, D. M.; LEONEL, S.; CUNHA, A. R. da; FERRAZ, R. A.; RIPARDO, A. K. da S. Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 36, n. 3, p. 568-575, Sept. 2014.
SILVA, M. C. da; ATARASSI, M. E.; FERREIRA, M. D.; MOSCA, M. A. Qualidade pós-colheita de caqui 'Fuyu' com utilização de diferentes concentrações de cobertura comestível. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 1, p.144-151, 2011.
SILVEIRA, J. P. G., Qualidade e distúrbios fisiológicos de maçãs em resposta a giberelinas e prohexadiona-cálcio. 2015.Tese (Doutorado em Produção Vegetal). Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, 2015.
SUGAR, D.; ELFVING, D. MIELKE, E. A. Effects of prohexadione-calcium on fruit size and return bloom in pear. HortScience, [Alexandria], v. 39, n. 6, p.1305-1308, 2004.
TAIZ, L.; ZEIGER, E.; MOLLER, I.; MURPHY, A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. 6 ed. Porto Alegre: Artmed, 2017. 888 p.
TOSUN, I.; USTUN, N. S; TEKGULER, B. Alterações físicas e químicas durante o amadurecimento de frutos de amora-preta. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 65, n. 1, p. 87-90, fev. 2008.
UNRATH, C. R. Prohexadione calcium: A promising chemical for controlling vegetative growth of apples. HortScience, [Alexandria], v. 34, n. 7, p. 1014-1018, Dec. 1997.
ZHANG, C; WHITING, M. Pre-harvest foliar application of Prohexadione-Ca and gibberellins modify canopy source-sink relations and improve quality and shelf life of ‘Bing’ sweet cherry. Plant Growth Regulation, v. 65, n. 1, p.145-156, 26 mar. 2011.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
A reprodução total dos artigos da Revista em outros meios de comunicação eletrônicos de uso livre é permitida de acordo com a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional.