Ethephon no raleio químico de frutos de pessegueiro cultivar Chimarrita
DOI:
https://doi.org/10.21674/2448-0479.61.66-71Keywords:
Prunus persica. Growth regulators. Fruit size. Production.Abstract
The thinning is one of the main cultural practices of the peach tree, which can be done manually or chemically. This study aimed to evaluate the effect of ethephon as chemical thinnig of peach fruits of the Chimarrita cultivar. The experiment consisted in the application of ethephon at doses of 0, 50, 80, 110 and 140 mg L-1, by spraying to the drip point, and a manual thinning treatment, all performed on 09/10/2015, in commercial orchard located in Veranópolis-RS. The experimental design was completely randomized design with six replicates and one plant per plot. The evaluations occurred in six branches demarcated per plant in a total of 36 branches per treatment. The following parameters were assessed: percentage of flruits thinned, fruiting index, fruit mass, diameter and length, pulp firmness, soluble solids (SS) and titratable acidity (TA). The concentration of ethephon of 80 mg L-1 presented rates of fruiting index (21.2%) and fruit thinned (72.1%) close to the treatment manual thinning (management taken as reference), with values obtained of 22.4% and 75.2%, respectively. The physico-chemical characteristics did not differ between the treatment of ethephon 80 mg L-1 and the manual thinning, with fruit mass and SS of 104.9g and 8.0°Brix for the dose of 80 mg L-1 and 113.1g and 8.1°Brix, for the manual thinning. The application of ethephon in the dosage of 80 mg L-1 is efficient for the thinning of peach fruit cv. Chimarrita.
Downloads
References
ANZANELLO, A.; TEDESCO, A. Chemical thinning of flowers and fruits of the peach cultivar Coral with hydrogen cyanamide. Ciência Rural, Santa Maria, v.47, n.10, e20151498, 2017.
BYERS, R. E.; COSTA, G.; VIZZOTTO, G. Flower and fruit thinning of Peach and other Prunus. Horticultural Reviews, v.28, p.351-392, 2018.
COSTA, G.; VIZZOTTO, G. Fruit thinning of peach trees. Plant Growth Regulation, Dordrecht, v.31, n.1-2, p.113-119, 2000.
CRUZ, M. C. M.; RAMOS, J. D. R.; LIMA, L. C. O.; MOREIRA, R. A.; RAMOS, P. S. Qualidade de frutas de tangerineira ‘Ponkan’ submetidas ao raleio químico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.31, n.1, p.127-134, 2009.
FACHINELLO J. C.; PASA, M. S.; SCHMTIZ, J. D.; BETEMPS, D. L. Situação e perspectiva da fruticultura de clima temperado no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.33, número especial, p.109-120, 2011.
GIOVANAZ, M. A.; AMARAL, P. A.; PASA, M. S.; LIMA, A. P. F.; WEBER, D.; FACHINELLO, J. C. Chemical thinning affects yield and return flowering in ‘Jubileu’ peach. Revista Ceres, Viçosa, v.63, n.3, p.329-333, 2016.
GREENE D. W.; COSTA, G. Fruit Thinning in Pome and Stone Fruit: State of the Art. Acta Horticulturae, Hague, n.998, p.93-102, 2013.
IBGE. Dados de produção, área e produtividade de pessegueiro no Rio Grande do Sul, 2016. Disponível em: <https://sidra.ibge.gov.br>. Acessado em: 23 de maio de 2018.
LUCCHESE, O. A.; MARODIN, G. A. B.; MOLINOS, P. R. Raleio manual e químico de frutos em pessegueiros “BR-1” com etefon. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v.16, n.1, p.288-294, 1994.
MEITEI, S. B.; PATEL, R. K.; DEKA, B. C.; DESHMUKH, N. A.; SINGH, A. Effect of chemical thinning on yield and quality of peach cv. Flordasun. African Journal of Agricultural Research, Nigeria, v.8, n.27, p.3558-3565, 2013.
MOREIRA, R. A.; MOREIRA, R. C. A.; RAMOS, J. D.; SILVA F. O. R. Regularidade da produção de tangerineiras Ponkan submetidas ao raleio químico bianual. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.33, número especial, p.235-240, 2011.
PAVANELLO, A. P.; AYUB, R. A. Aplicação de ethephon no raleio químico de ameixeira e seu efeito sobre a produtividade. Ciência Rural, Santa Maria, v.44, n.1, p.1766-1769, 2012.
RASEIRA, M. C. B.; PEREIRA, J. F. M. P.; CARVALHO, L. C. Pessegueiro. Brasília: Embrapa, 2014.
RODRIGUES, A. C.; FERRI, V. C.; SCHWARTZ, E.; FACHINELLO, J. C. Cianamida hidrogenada no raleio químico de flores e frutos de pessegueiro (Prunus persica, L. Bastsch) cv. Eldorado. Ciência Rural, Santa Maria, v.29, n.4, p.625-628, 1999.
SIMONETTO, P. R.; GRELLMAN, E. O.; SCHMIDT, E. Comportamento de cultivares de pêssego para mesa na região da Serra do nordeste do Rio Grande do Sul. Porto Alegre: Fepagro: 1995. (Circular Técnica, 8).
TAHERI, A.; CLINE, J. A.; JAYASANKAR, S.; PAULS, P. K. Ethephon induced abscission of ‘Redhaven’ peach. American Journal of Plant Sciences, Rockville Pike, v.3, p.295-301, 2012.
TURK, A. B.; FAJT, N.; STOPAR, M. Tergitol as a possible thinning agent for peach cv. Redhaven. Horticultural Science, Prague, v.41, n.2, p.49-54, 2014.
VEGO, D.; SARAVANJA, P.; KNEZOVIĆ, Z. Fruit thinning of peach and nectarine. Acta Horticulturae, Hague, n.884, p.695-700, 2010.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
A reprodução total dos artigos da Revista em outros meios de comunicação eletrônicos de uso livre é permitida de acordo com a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional.