Commercial bioestimulants on the germination of grain sorghum seeds

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21674/2448-0479.63.224-231

Keywords:

Bioregulator. micronutrient. plant growth regulators. Sorghum bicolor. vigor.

Abstract

Among the various technologies that are applied in order to achieve the genetic potential of agricultural crops are the biostimulants that stand out for acting directly on germination and seedling development influencing agricultural productivity. In this sense, the present study aimed to compare the effect of the technical dosage of different commercial biostimulants on the germination of grain sorghum. The experiment was conducted in a completely randomized design, with 5 treatments (8,0 mL Awaken® kg-1 seed; 0,14 mL Stimulate® L-1; 0,014 mL Vorax® L-1; 6,0 mL Zc Full Patriot® kg-1 seed and control) and 4 repetitions of 50 seeds. The seeds were sown onto germitest paper roll and incubated in a germination chamber under at 25ºC for 10 days. The evaluated characters were first germination count, germination speed index, germination percentage, seedling length and fresh and dried biomass of seedlings. There were no significant differences for the first germination count, for the fresh biomass and germination speed index. All the biostimulants positively influenced the seedling length in relation to the control and the highest values were given by Vorax® and Zc Full Patriot®.  With the exception of Awaken®, which presented the lowest value, all treatments had high germination percentages. Stimulate® and Awaken® conferred greater accumulation of dry biomass, to the detriment of Vorax® and Zc Full Patriot®. It is concluded that the Awaken® dosage negatively affected most of the characters, while the applied Stimulate® dosage resulted in good performance in all of the characters.

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Author Biographies

Vin´icius de Carvalho, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG)

Pós-graduando em Solos e Nutrição de plantas (Lato Sensu) pela ESALQ/USP, Engenheiro agrônomo pela Universidade do Estado de Minas Gerais (2019)

Josef Gastl Filho, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Mestrando em Agronomia pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU). Engenheiro Agrônomo pela Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG), Unidade Ituiutaba. Técnico em Agroindústria pelo Instituto Federal do Triângulo Mineiro (IFTM). Foi bolsista de iniciação científica Júnior do CNPq (2016-2017) na área de Ciência e Tecnologia dos Alimentos no setor de Agroindústria do IFTM. Foi bolsista de iniciação científica do PAPq/UEMG (2017) na área de Recursos Naturais, Ciências e Tecnologias, bolsista de iniciação científica PIBIC/FAPEMIG (2018-2019) e PAPq/UEMG (2019) na área de Melhoramento Vegetal no Departamento de Ciências Agrárias da UEMG. Possui experiência na área de Ciência e Tecnologia de alimentos com ênfase em tecnologia de bebidas, na Área de Agronomia com ênfase em qualidade fisiológica de sementes, enraizamento de estacas nativas, genética e melhoramento vegetal.

Millena Almeida Resende, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Bacharel em Biotecnologia pela Universidade Federal de Uberlândia (2019). Mestranda em Genética e Bioquímica com ênfase em Bioinformática.

Muriel Silva Vilarinho, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG)

Mestre em Agronomia pelo Instituto Federal Goiano - Campus Morrinhos (2017). Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade do Estado de Minas Gerais - Ituiutaba (2013) e graduação em Ciências Biológicas pela Universidade do Estado de Minas Gerais - Ituiutaba (2007). Atualmente é supervisor de estagio da Universidade do Estado de Minas Gerais, analista universitário da Universidade do Estado de Minas Gerais - Ituiutaba,e professora designada da Universidade do Estado de Minas Gerais.

Sávio Luiz de Santi, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG)

Engenheiro agrônomo pela Universidade do Estado de Minas Gerais (2019)

Victor Prissinotto Marques, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG)

Graduando em agronomia pela Universidade do Estado de Minas Gerais, Unidade Ituiutaba

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Published

2020-11-10

How to Cite

Carvalho, V. de, Gastl Filho, J., Resende, M. A., Vilarinho, M. S., Santi, S. L. de, & Marques, V. P. (2020). Commercial bioestimulants on the germination of grain sorghum seeds. Revista Eletrônica Científica Da UERGS , 6(3), 224–231. https://doi.org/10.21674/2448-0479.63.224-231