The influence of physical and chemical attributes on the production of cabbage seedlings in compound substrates containing carbonized rice husk, soil and sheep manure

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21674/2448-0479.111.12-21

Keywords:

Brassica oleraceae, physical characteristics, chemical characteristics, vegetable growth.

Abstract

In vegetable seedling production the choice of a substrate is directly related to the adequate development of plants at the time of transplanting to the final beds. It is important that the mixture of substrate components provides physical support to the root system and conditions to meet the water and nutritional demands of the seedlings. The objective of this work was to evaluate the physical and chemical attributes of substrates formulated based on carbonized rice husk, soil, and sheep manure in the production of cabbage seedlings in containers. In the experiment conducted in Santana do Livramento, RS, between September 2024 and July 2025, in a low tunnel plastic greenhouse, the following treatments were tested: T1 - carbonized rice husk (100%); T2 - carbonized rice husk (50%) + sheep manure (50%); T3 - carbonized rice husk (50%) + humus (50%); T4 - soil (50%) + sheep manure (50%). As final results, it was observed that treatments T2 and T4, composed of sheep manure, showed greater growth of cabbage seedlings, possibly due to the gradual release of nutrients and a low C:N ratio. The available water content, although lower than recommended, promoted earlier germination in treatments T2, T3, and T4. It can be recommended to producers that they use a portion of previously cured sheep manure in the formulation of substrates, as this mixture promotes adequate seedling growth, is easily accessible, has a low cost, and encourages the utilization of available local resources.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABREU, M. F. et al. 2002. Uso da análise química na avaliação da qualidade de substratos e componentes. Anais... Anais do III Encontro Nacional Sobre Substrato Para Plantas, Campinas, Brasil, p.17-28.

ALVES, J. do C. et al. Níveis de esterco bovino em substratos para produção de mudas de pimenta Braz. J. Anim. Environ. Res., Curitiba, v. 3, n. 2, p.695-704, abr./jun. 2020.

AZEVEDO, G. A. et al. Esterco bovino como substrato alternativo na produção de mudas de açaí cultivar BRS-PARÁ. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável (RBAS), v. 11, n. 1, p. 218-224, Julho, 2021.

BORGES, A. Desempenho de diferentes substratos na produção de mudas de alface (Lactuca sativa L.). 31 f. Monografia (Graduação em Engenharia Agronômica), Faculdade Centro Matogrossense, Sorriso, 2014.

DA SILVA, N. M. et al. Condicionadores alternativos de substrato na qualidade da muda e produtividade de couve manteiga. Revista Verde - ISSN 1981-8203 - (Pombal - PB) v. 11, n.5, p.149-154, Edição especial, 2016.

DE BOODT, M.; VERDONCK, O. The physical properties of the substrates in horticulture. Acta Horticulturae, v.26, p.37-44, 1972.

FERMINO, M. H. Aproveitamento de resíduos industriais e agrícolas como alternativas de substratos hortícolas. 1996. Dissertação (Mestrado em Agronomia, Fitotecnia), Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 1996.

FERNANDES, Í. M. V. Avaliação química de couve manteiga (Brassica oleracea) com adição de revestimento a base de amido. 45 f. Dissertação (Mestrado Olericultura), Instituto federal Goiano, Campus Morrinhos, GO: IF Goiano, 2023.

FERREIRA, L. L. et al. Vermicompostos como substrato na produção de mudas de tomate (Lycopersicon esculentum) e couve-folha (Brassica oleracea var. acephala). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 9, n. 2, p. 256-263, abr./jun. 2014.

FONTENO, W. C. Growing media: types and physical/chemical properties. In: REED, D.W. (Ed.) A Growers guide to water, media, and nutrition for greenhouse crops. Batavia: Ball, 1996. p. 93-122.

JORGE, M. H. A. et al. Informações técnicas sobre substratos utilizados na produção de mudas de hortaliças. Brasília, DF, Embrapa Hortaliças, p.1 – 30, set. 2020. Disponível em: <https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216955/1/DOC-180-18-set>. Acesso em 20 jul. 2025.

KÄMPF, A. N. Produção comercial de plantas ornamentais. Agropecuária Guaíba, 2005, 2. ed., 254 p.

KÄMPF, A. N. Seleção de materiais para uso como substrato. In: KÄMPF, A.N., FERMINO, M.H. (Eds.) Substrato para plantas: a base da produção vegetal em recipientes. Porto Alegre: Gênesis, 2000. p.139-145.

MARTINEZ, P. F. Manejo de substratos para horticultura. In: FURLANI, A. M. C. (Ed.) Caracterização, manejo e qualidade de substratos para produção de plantas. Campinas: IAC. 2002. p. 53-73 (Documentos IAC).

MESQUITA, I. B. S. et al. Production of lettuce muds (Lactuca sativa L.) With different substrates in closed environment. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, São José dos Pinhais, v. 2, n. 4, p. 1257-1263, 2019.

NAVROSNK, M.C. et al. Efeito do volume do tubete e doses de fertilizantes no crescimento inicial de mudas de Eucalyptus dunnii Maiden. Rev. Agr., v.9, n.31, p.26-33, 2016.

RICHARDS, L. A.; FIREMAN, M. Pressure plate apparatus for measuring moisture sorption and transmission by soils. Soil Science, Baltimore, v. 56, p. 395-404, 1943.

RODRIGUES, G. S. S; ARAGÃO, C. A. Inovações em pesquisas agrárias e ambientais - Volume V / Organização de Alan Mario Zuffo, Jorge González Aguilera, Luciano Façanha Marques. – Nova Xavantina-MT: Pantanal, 2024. 97p.; il.

SANTOS, J. F. et al. Produção de alface em função de adubação de esterco bovino em sistema agroecológico. In: I Congresso Internacional da Diversidade do Semiárido, 2015. Anais...Campina Grande, 2015.

SANTOS, F. R. P. et al. Caracterização físico-química de sete componentes de substratos recomendados para uso em floricultura. Cult. Agron., Ilha Solteira, v. 11, p. 81-92, 2002.

SCHMITZ, J. A. K. et al. Propriedades químicas e físicas de substratos de origem mineral e orgânica para o cultivo de mudas em recipientes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 32, p. 937-944, 2002.

SIQUEIRA, D. P. et al. Lodo de esgoto tratado na composição de substrato para produção de mudas de Lafoensia glyptocarpa. Flor., v.48, n.2, p.277-284, 2018. doi: 10.5380/rf.v48i2.55795.

TEDESCO, M.J. et al. Análises de solos, plantas e outros materiais. Porto Alegre: Departamento de Solos, Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 174p. 1995.

TERRA, S. B. et al. Insumo alternativos para produção orgânica de mudas de hortaliças. Revista Ambiência, Guarapuava, v.13, n.2, p.412-422, 2017.

VERDONCK, O; DEMEYER, P. The influence of the particle size on the physical properties of growing media. Acta Horticulturae, v.644, p.99-101, 2004.

VIEIRA, E. L. CARVALHO, Z. S. de. Fisiologia de sementes: Parte I – formação e germinação de sementes. Boletim Científico Agronômico do CCAAB/UFRB, v. 1, e2259, 2023. Disponível em: https://ufrb.edu.br/ccaab/boletim-cientifico-agronomicodo-ccaab-volume1/2259-2259-pdf. Acesso em: junho de 2025.

Published

2025-12-18

How to Cite

Vieira de Mello, I., & Terra, S. B. (2025). The influence of physical and chemical attributes on the production of cabbage seedlings in compound substrates containing carbonized rice husk, soil and sheep manure. Revista Eletrônica Científica Da UERGS , 11(1), 12–21. https://doi.org/10.21674/2448-0479.111.12-21

Issue

Section

Original Articles